top of page

ISBNnr.: 978-87-995541-0-2

Køb bogen ved at sende en mail til kb@samsoelinien.dk med oplysninger om antal og ønsket forsendelsesadresse.

Pris

Bogen - 250,00 Kr.

Evt. forsendelse - 70,00 Kr.

Samsø Linien - Fra storme til havari og bjærgning

 

Stormomsust rederi havarerede og blev bjærget

 

Journalist og forfatter Bjarne Jensen fortæller i en bog udgivet i 2012 Samsø Liniens historie. Den redegør blandt andet for rederiet stormfulde forhold til Samsø Kommune, der endte med, at kommunen valgte et andet rederi til sejladsen mellem Samsø og Jylland. Det lignede et totalt havari, men Samsø Linien bjærgede sig i land og har igen et skib i søen.

 

Samsø Linien A/S ejer i dag ét skib, som sejler mellem Lolland og Langeland. Historien om rederiet, og hvorfor det er endt med at kun at have en enkelt færge, som sejler langt væk fra Samsø, bliver fortalt i bogen ”Samsø Linien – fra storme til havari og bjærgning”.

 

Bjarne Jensen har gennemgået hundredevis af dokumenter, avisartikler og har desuden interviewet en række nøglepersoner, både fra rederiet og blandt dets kritikere.

 

Bogen beskriver rederiets historie og nogle af de storme, det har været ude i, siden selskabet blev stiftet i 1978. Ikke mindst har forholdet til Samsø Kommune været stormfuldt, og det kulminerede, da Samsø Kommune i 2007 valgte et andet rederi, det nuværende Danske Færger, til at stå for sejladsen mellem Samsø og Jylland. De to rederier indgik senere aftale om, at Danske Færger også skulle overtage ruten mellem Samsø og Sjælland, og Samsø Liniens havari så dermed ud til at være totalt. Med beslutningen om at bygge et nyt skib, som er chartret ud til Danske Færgers rute mellem Lolland og Langeland fik rederiet bjærget sig i land.

 

I sit forord til bogen skriver Samsø Liniens tidligere bestyrelsesformand, Peter Berndt:

 

”Den blev til i frustration over, at et veldrevet, velkonsolideret lille færgerederi blev offer for et delvis statsejet rederis ekspansionspolitik og lokale politikeres manglende klarsyn og indsigt i færgedrift. ”

Peter Berndt understreger, at bogen ikke er et surt opstød, men et forsøg på at klarlægge, hvorfor det gik som det gjorde. 

 

”Formålet har været at give en objektiv beskrivelse af Samsø Liniens historie, en historie der bør have interesse for samsinger og andre øboer, samt den danske færgebranche, ” skriver Peter Berndt

 

Forfatteren er erfaren journalist

 

”Samsø Linien – fra storme til havari og bjærgning” er Bjarne Jensens debut som forfatter. Han er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus og var fra 1994 til 2007 erhvervsjournalist på Århus Stiftstidende. Siden 2007 har han været selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver med organisationer, foreninger og virksomheder som kunder. Bjarne Jensen var fra 1985 og ti år frem medlem af en sommerhusforening, som på lejebasis delte en fritidsbolig i Mårup på Samsø. Desuden har han tilknytning til øen gennem sin tidligere svigerfamilie.

 

bottom of page